vier de fiets!

Wat is de Haagse Fietszwerm?

Een fietszwerm is de Haagse versie van een critical mass. Over de hele wereld worden in grote steden fietszwermen georganiseerd. Geen hierarchie. Geen leider: niemand controleert het evenement. Ieder heeft zijn eigen doel. De een doet het voor duurzaamheid, de ander wil aandacht vragen voor leefbaarheid in de stad en de ander vindt het gewoon leuk om een stukje te fietsen. Wat er gebeurt tijdens het parcours is geheel te wijten aan individuen. Iedereen volgt of gaat zoals hij of zij zelf wilt. Sommigen zijn wat meer betrokken dan anderen en delen folders uit, stippelen de route uit, leiden de groep in goede banen of nemen social media over. 

Waarom een fietszwerm ?

Het belangrijkst: omdat het leuk is. Met een grote groep fietsen is fantastisch. En zeker in Den Haag. Onze stad heeft zoveel moois te bieden. De fietsinfrastructuur in onze stad is in vergelijking met andere landen goed. Ook ons gemeentelijk beleid doet pogingen om langzaam verkeer in onze drukke stad voorrang te geven. Maar er is ook nog zoveel te doen. Den Haag is de gevaarlijkste fietsstad van Nederland. Per 1000 inwoners gebeuren hier de meeste ongevallen. De afgelopen 4 jaar is het aantal ongelukken met fietsers zelfs verdubbeld.

De meeste verkeers- en fietsdoden vallen hier. Daarom moeten we de fiets -en langzaam verkeer- onder de aandacht blijven brengen. En dat doen we dus zo. Op een leuke manier. Met goede manieren en een gulle lach. We zijn niet tegen de automobilist, maar wel voor de fietser! Versier je fiets. Zet een extra bel op je stuur. Laat je horen en zien! Vier de Fiets! Elke tweede zondag van de maand verzamelen we bij het standbeeld van Haagse Harry en vertrekken we om 16.00 uur in een zwerm door de stad.